Osnova témat

  • Téma 1

    Krajina a ekosystém


    Modifikace zemské krajiny způsobená člověkem je stejně stará jako lidstvo samotné: lze říci, že historie lidstva je také historií antropogeomorfologie. Potenciální vliv člověka na prostředí je v podstatě určen dvěma faktory: technickým pokrokem a růstem populace.
  • Téma 2

    Hrozby pro krajinu

    V důsledku průmyslového zemědělství není ponechán prostor pro živou přírodu. Monokultury z kukuřice, trávy, brambor, cibulovitých rostlin, masivní používání pesticidů a hnojiv znemožňují život zvířatům a bylinám. Potrava (hmyz, semena) již není dostupná, nebo je otrávená, místa k úkrytu (keře, stromy, ochranné zóny) vymizela a pěstování plodin zabere všechen dostupný prostor v přírodě. Ptáci, savci, včely a veškerá živá příroda více či méně v zemědělských oblastech vymizela, jako například skřivan polní, po léta hojně se vyskytující pták na evropských polích a nyní druh ohrožený vyhynutím.
  • Téma 3

    Hospodaření s půdou, úrodnost půdy

    Úrodnost půdy je nejčastěji definována z hlediska schopnosti půdy dodávat živiny plodinám. Z našeho pohledu je úrodnost půdy ekosystémovou koncepcí, která integruje různé funkce půdy, včetně dodávání živin, které podporují rostlinnou výrobu. Úrodnost půdy je zásadní pro určení produktivity všech zemědělských systémů.

    Systémy ekologického zemědělství (biozemědělství), jako jediné právně definované systémy trvale udržitelného zemědělství, spočívají na hospodaření s půdní organickou hmotou pro zlepšení chemických, biologických a fyzikálních vlastností půdy za účelem optimalizace rostlinné výroby.

    Půdní hospodářství řídí přísun živin k plodinám a následně k hospodářským zvířatům a k lidem. Mimo to hrají půdní procesy klíčovou roli v potlačování plevelů, škůdců a chorob. Následující obrázek koncepčně demonstruje složitost vztahů mezi úrodností půdy a různými složkami uvnitř i mimo systém, které ji mohou ovlivnit.


    Obrázek 1-Složky úrodnosti půdy
    Zdroj: https://pdfs.semanticscholar.org/74c6/785d6436b88d6d11fca9537da65087ba4097.pdf

    Jedním ze základních rozdílů mezi ekologickým a konvenčním zemědělstvím je způsob řešení problémů. Konvenční zemědělství se často spoléhá na cílená krátkodobá řešení, např. aplikaci rozpustného hnojiva nebo herbicidu, Ekologické systémy naopak využívají strategicky odlišný přístup, který spočívá v dlouhodobých řešeních (preventivních spíše než reaktivních) na systémových úrovních.