1.3

Služby ekosystému

„Služby ekosystému jsou přímými nebo nepřímými přínosy ekosystémů pro lidské blaho. Podporují přímo či nepřímo naše přežití a kvalitu života“. Zdroj: Biodiversity information System of Europe.

Služby ekosystému přispívají přímo i nepřímo k celkovému blahobytu lidské civilizace, jelikož jsou klíčem k naší existenci a životnímu standardu.

Služby ekosystému lze rozčlenit do čtyř hlavních kategorií:
Zásobovací služby jsou výrobky získané z ekosystémů, např. jídlo, pitná voda, dřevo, vlákno, genetické zdroje a léky. Mohou být obnovitelné nebo neobnovitelné, takže je můžeme vyčerpat, např. fosilní paliva a půdu.

Obr. 6 Schéma služeb, které ekosystém poskytuje
Zdroj: Ecosystem and human well-being, Millenium Ecosystem Assessment

Regulační služby jsou definovány jako přínosy získané s regulace procesů ekosystému, např. regulace klimatu prostřednictvím hromadění emisí uhlíku, regulace přírodních nebezpečí (např. hydrogeologické nestability), čištění vody a odpadové hospodářství, opylování, biodiverzita půdy nebo kontrola škůdců.
Regulačních služeb je bezpočet a pro zdravé fungování ekosystému i lidské společnosti je relevantní a zcela jistě základní opylování prováděné včelami medonosnými. Včely opylují téměř 80% volně rostoucí flóry a 70% plodin pěstovaných v Evropě, což je služba, jejíž hodnota je jen pro 25 zemí EU odhadovaná za rok 2005 na 14,2 miliard euro (Gallai et al., 2009). I přes tuto potřebnou službu, kterou včely a dalších 20 000 druhů blanokřídlého hmyzu poskytují, existuje mnoho rizikových přípravků, které ohrožují zdraví a šíření této vzácné čeledi hmyzu.

Biotopové služby zdůrazňují význam ekosystémů, které poskytují biotop pro migrující druhy a udržují variabilitu genových zásob.

Kulturní služby zahrnují nemateriální výhody, které lidé získávají z ekosystémů, např. duchovní obohacení, intelektuální vývoj, rekreaci a estetické hodnoty.