2.1

Přírodní metody ochrany proti škůdcům

Ekologický způsob zahradničení v podstatě znamená používání co nejmenšího množství škodlivých metod potírání škůdců a chorob. Znamená to také, že rostlina není považována za izolovanou věc, ale je součástí většího ekologického systému a provádíme to, co je nejlepší pro systém jako celek, místo toho, co je nejlepší pro rostlinu jako jedince. Organická ochrana proti škůdcům nemusí znamenat ovoce a zeleninu plnou červů. Vaše zeleninová nebo ovocná zahrada může růst bez přídavku jedů.

Rozprašování chemikálií na rostlině je odpovědí mnoha zahradníků, buď preventivně, nebo pro účely léčby, ale tato metoda ochrany proti škůdcům má zásadní nevýhody.


Za prvé, vytváří vícepráce na zahradě, s potřebou postřikovat vždy, kdykoliv se vyskytne problém, a to bude často. Za druhé, pesticidy nezabijí pouze škůdce, které se snažíte vyhubit, ale i predátory škůdců, stejně jako velmi důležité včely a živé složky půdy.

Konečně existují stále větší důkazy, že pesticidy jsou pro lidské zdraví škodlivé a mnohé z nich v životním prostředí přetrvávají.

Jednoduše řečeno, aplikace jedu na vaše jídlo nemusí být tím nejlepším řešením. Dobrou zprávou je, že pro eliminaci škůdců v zahradě jsou velmi účinné organické a zcela přírodní způsoby, které jsou nejen lepší pro životní prostředí a vaše zdraví, ale znamenají časem po zavedení i mnohem méně práce.

Ekologické pěstování potravin trvá déle a stojí za tím více přemýšlení, je to však lepší pro ekosystém a vaše blízké. Časem zjistíte, co pro vás a vaši zahradu funguje nejlépe. Jen si nezapomeňte během získávání poznatků dělat poznámky.