2.1.1

UDRŽUJTE SVÉ ROSTLINY ZDRAVÉ

Rostliny, jejichž potřeby (živiny, voda, zdravý ekosystém atd.) jsou uspokojené, jsou účinnější v odpuzování škůdců. Když rostliny mají vše, co potřebují, začnou vyrábět své vlastní organické pesticidy. Jedná se o sloučeniny, které buď zabraňují snadnému trávení, jsou zcela toxické, způsobují špatnou chuť nebo působí jako odstrašující prostředek proti škůdcům. Zde jsou některé klíčové způsoby, jak udržet rostliny zdravé:

1. Vytvořte zdravou půdu

Růst nádherných rostlin začíná vždy půdou. Pokud máte mrtvou půdu, protože jste vyhubili všechny živé složky kromě vaší rostliny, rostlina nebude prospívat. Každý rok budete muset přidávat více a více hnojiv, abyste získali stejné výsledky. Vytváření půdy potřebuje čas, ale pokud přestanete orat a začnete přidávat kompost, vaše půda se časem stane zdravou.

Zdravá půda = zdravé rostliny.

Mulčování pomáhá chránit a vytvářet půdu, stejně jako kompost a kompostový čaj, ať již aktivně provzdušněný či nikoliv. Přidávají také do půdy živiny a mikroorganismy. Mikroorganismy jsou důležité, protože činí živiny „biologicky“ dostupnými pro rostliny, rozbíjejí se nestravitelné sloučeniny do živin, které rostliny mohou využít, a pomáhají vytvářet zdravou půdní strukturu, která zabraňuje vyplavení živin deštěm.

Vytváření půdy pomáhá vytvořit zahradu bez škůdců.

Přidejte do půdy užitečné žížaly.

2. Zvyšte organickou půdní hmotu

Mulčování, kompost a výsledné mikroorganismy pomohou vybudovat půdní organickou hmotu, která se stává podzemním ekosystémem, jenž živí rostliny a udržuje je zdravé a současně dramaticky zvyšuje schopnost zadržování vody v půdě. Dalšími způsoby, jak zvýšit organickou hmotu je pěstování rostlin určených k mulčování, které se pravidelně řezají a rozhazují na půdu (např. kostival, olše) a před výsadbou pěstovat „zelené hnojivo“ (např. vojtěška, žito, pohanka), které se pak sklízí a lehce zapracovávají do půdy (co nejméně se promíchává ornice se spodní vrstvou půdy).

  • Nekompostujte zbytky nakažených rostlin
  • Zlikvidujte nakažené rostliny

3. Střídejte plodiny

Neusnadňujte škůdcům nalezení vašich rostlin tím, že pěstujete rok co rok stejné rostliny na stejném místě. Zde je jednoduchá posloupnost střídání rostlin - luštěniny, listová zelenina, ovoce, kořenová zelenina. Nikdo není dokonalý, neudržujte vše dokonalé, snažte se jen nevysazovat stejnou věc na stejném místě pořád dokola.

4. Používejte mulč

Mulč, který by měl mít tloušťku nejméně 10-15 cm, nejenže poskytuje útočiště pro spojence, jako jsou střevlíci, ale zpomaluje také odpařování vody, rozkládá se na živiny a chrání mikroorganismy v půdě před drsným sluncem, větrem a deštěm, přičemž brání erozi půdy. Můžete mulčovat například listy (ale ne z vlašských ořechů), slámu (bez semen!) nebo dřevní štěpku (ideálně ne kyselé, jako je cedr).