1.1

Obecné přínosy bylin

1. Byliny posilující zažívání

Princip bylinkářství spočívá v tom, že většina chronických onemocnění začíná špatným trávením. Pokud organismus nemůže přeměnit potravu na živiny, které tělo potřebuje, pak nemůže být v dobrém zdravotním stavu. Mnoho kulinářských bylin se používá již tisíce let nejen pro jejich dobrou chuť, ale hlavně proto, že pomáhají při trávení.

Je velmi smutné, že příliš často mají lidé zažívací problémy tak dlouho, že předpokládají, že je to přirozená součást jejich života. Když pracují s bylinami a kořením na posílení zažívání často zjistí, že mnoho jejich obtíží zmizí.

Fragaria vesca

Následující příznaky je třeba vzít v úvahu, protože jsou ukazateli špatného zažívání:
  • nadýmání
  • žaludeční potíže
  • plynatost
  • zácpa
  • pálení žáhy
  • nevolnost
  • nechutenství
  • vředy
  • opakující se průjem

2. Byliny mají vysoký obsah antioxidantů

Byliny a koření mají vysoký obsah antioxidantů. Jsou důležitým klíčem k omezení poškození organizmu oxidačním stresem, jako jsou problémy s játry, onemocnění srdce, artritida, poškození očí a předčasné stárnutí kůže. Oxidační stres nastává, když je tělo přetíženo volnými radikály. Tvorba volných radikálů je přirozenou součástí života, stravování a dýchání. Může se však značně zvýšit stresem, jídlem, konzumací přepálených tuků, dýcháním znečišťujících látek v ovzduší nebo cigaretového kouře, konzumací spáleného masa nebo nedostatkem spánku. Je důležité omezovat tyto negativní vlivy a pravidelně zahrnovat do stravy vysoké množství antioxidantů, jako jsou bylinky a koření, aby se oxidační stres minimalizoval.

3. Byliny podporují nervový systém

Zaneprázdněnost se stává standardním způsobem našeho života, můžeme říci, že žijeme v neustále stresované kultuře. Stává se zcela běžné, že kvůli nadměrnému stresu málo spíme, spěcháme, jsme přepracovaní a nadměrně zatížení.

Naše tělo však stále více vykazuje účinky trvalého vystavení chronickému stresu. Na základě údajů Střediska pro kontrolu nemocí a psychologů je chronický stres spojen se šesti hlavními příčinami úmrtí: rakovinou, ischemickou chorobou srdeční, náhodnými úrazy, respiračními poruchami, jaterní cirhózou a sebevraždou.

Rate of Cause of Death

Byliny a koření vám zajisté nedají nadlidskou sílu, ale mohou vám pomoci regulovat negativní účinky stresu. Mohou nám pomoci ke klidnému spánku a snížení úzkosti během dne. Spolu s čerstvými místními potravinami nám nabízejí velké množství vitamínů a minerálů potřebných pro podporu našeho nervového systému.

4. Byliny jsou antimikrobiální

Některé byliny a koření nabízejí silnou obranu proti patogenním bakteriím. V době farmaceutických antibiotik však lidstvo čelí velkému problému s odolností vůči těmto antibiotikům. Bakterie se během svého vývoje přizpůsobily farmaceutickým antibiotikům, která lidé používají. Po desetiletí nekontrolovaného nadměrného užívání antibiotik stále více a více bakterií nereaguje na léčbu antibiotiky.

Jen v USA zemře každoročně více než 23 000 lidí na infekce odolné vůči antibiotikům.

Tím, že se rostliny vyvíjejí již tisíciletí, jsou velmi složitým systémem, kterému se mohou patogeny přizpůsobit obtížněji.

The Role of CRISPR-Cas Systems in Virulence of Pathogenic Bacteria

Důležitost zdravé a různorodé střevní flóry, která je prospěšnou bakterií v našem zažívacím traktu, může být smazána farmaceutickými antibiotiky. Koneckonců termín antibiotikum znamená „anti-život“.

Rostliny lze vybírat na konkrétní typ infekce a mohou být také účinné proti virovým a plísňovým infekcím. Některé byliny mají silnější účinek na jeden druh bakterií než na jiný druh.

Jinými slovy byliny mohou jednoduše zabíjet patogen a také podporovat ekosystém těla. Pomáhají obnovit integritu sliznic a udržovat zdravou střevní flóru.

5. Byliny podporují imunitní systém

Byliny mohou upevnit naše zdraví v době infekce posilováním nebo modulací vlastního imunitního systému našeho těla, což je pravděpodobně naší nejlepší obranou proti patogenům, které jsou příčinou onemocnění. Dysfunkce imunitního systému může zvýšit riziko infekce, má také za následek rakovinu, autoimunitní poruchy a sezónní alergie. Byliny mohou pomoci zvýšit a posílit náš imunitní systém tak, aby mohl dobře vykonávat svou složitou úlohu.

Nejčastěji používané byliny jsou bezpečné. Nicméně, stejně jako všechny léky, bylinné přípravky musí být užívány s ohledem na to, že některé rostliny mohou vyvolávat vedlejší účinky. Je důležité, aby byly některé rostliny užívány pod dohleden zkušeného lékaře pro zabránění nepříznivým důsledkům. Když se bylinný lék užívá správně, je šance na závažný vedlejší účinek malá.