3.1

Ekologický přístup

Zdravá půda je primárně definována svou úrodností, což představuje dvě základní složky zemědělství. Půda je živým systémem organismů reagujících s organickými i anorganickými látkami. Kvalita půdy zahrnuje řadu chemických, fyzikálních a biologických faktorů, které společně ovlivňují produkční potenciál půdy.

Fyzikální vlastnosti půdy určují, jak dobře kořeny rostlin rostou a rozrůstají se. Kořeny rostlin prospívají v půdě, která má dobrou celkovou stabilitu (ornici), pórovitost, infiltraci, drenáž, schopnost zadržovat vodu, sypnou hustotu a odolnost proti tvorbě krusty a zhutňování. Rozsáhlý kořenový systém, který se rozpíná ve větším objemu půdy má přirozeně přístup k většímu množství vláhy a živin v půdě. Následující obrázek znázorňuje ideální distribuci fyzikální vlastnosti v ideální půdě.


Obrázek 2- Rozdělení fyzikálních vlastností
Zdroj: https://content.ces.ncsu.edu/extension-gardener-handbook/1-soils-and-plant-nutrients

Chemické vlastnosti půdy řídí dostupnost živin k rostlinám. Živiny musí být přítomny v dostatečném množství, jinak budou výnosy omezené. V důsledku toho se na mnoha konvenčních farmách zaměřuje řízení úrodnosti půdy především na použití chemických hnojiv. Menší pozornost je věnována jiným praktikám půdního hospodářství, které rovněž přispívají k úrodnosti. Naproti tomu, většina ekologických zemědělců zaujímá mnohem širší dlouhodobý přístup ke zvyšování úrodnosti půdy. Ekologičtí zemědělci se například snaží o zvýšení kationtové výměnné kapacity a tudíž zvýšení schopnosti ukládání živin.

Ekologičtí zemědělci jsou nabádáni k tomu, aby pracovali na posílení biologických vlastností. Půdní organismy řídí mnoho důležitých procesů, jako je například koloběh živin. V procesu zvaném mineralizace (jejímž opakem je imobilizace) rozkládají mikroby organické rostlinné a živočišné zbytky za účelem vytváření živin. Kořeny rostlin přijímají tyto anorganické živiny a přeměňují je na organické formy, např. listy, stonky a kořenové tkáně.


Obrázek 3- Mineralizace a imobilizace
Zdroj: http://slideplayer.com/slide/8767684/

Když tyto rostliny odumřou, jsou živiny opět recyklovány. Půdní organismy také podporují rozvoj půdní skladby tím, že vylučují chemikálie, které váží částice půdy do tzv. půdních drobtů (agregátů). Říká se, že půdní agregát má dobrou zralost. Do půdy s dobrou zralostí obvykle dobře prosakuje voda, dobře se odvodňuje a je snadno obrobitelná.