Rumex acetosa

Šťovík kyselý - Rumex acetosa


Čeleď: rdesnovité (Polygonaceae)
Lidové názvy: šťovík
Krátký popis: výška 30 - 100 cm
Květy: červeno-zelené květy uspořádané do laty
Listy: lodyhy, listy 2-6krát delší než širší, ve tvaru šípu, se špičatými, dolů směřujícími vrcholy, jemně dužnaté, s kyselou chutí
Místo výskytu: louky, pastviny, okraje cest, ukazatel bohatosti půdy na dusík
Období sběru: od května do června
Použití: Šťovík kyselý lze použít jako špenát, do polévek a salátů, ale pokud máte slabé ledviny nebo ledvinové kameny, užívejte střídmě. Kyselina šťavelová obsažená v rostlině by jim mohla uškodit. Rostlina je volně rostoucí zelenina všestranného použití obsahující mnoho minerálů a vitaminu C. Vzhledem k tomu, že tato rostlina čistí střeva a krev, je vhodná pro očistné kúry. K tomu si můžete namíchat smoothie - zelené smoothie - s lučním šťovíkem.