Valeriana officinalis

Kozlík lékařský - Valeriana officinalis


Čeleď: zimolezovité (Caprifoliaceae)
Lidové názvy: baldrián, dřeveňák, kočičí kořen, kozelec
Krátký popis: výška až 2 metry
Květy: vidlan, polokulovité až deštníkovité, husté, 3 - 8 mm dlouhé, velmi mnoho světle růžových květů, zřídka s větším množstvím bílých květů
Listy: zpeřené se 3 - 14 páry lístků a koncovými lístky nebo lichozpeřené
Kořeny: kořeny s četnými vlákny jsou hnědé zvenčí a bělavé zevnitř
Místo výskytu: mokré louky, břehy řek, vlhké lesy na zásaditých půdách
Období sběru: kořen od září do října
Použití: Složkami kozlíku lékařského jsou především esenciální olej, kyselina valerová a valepotriát. Využívají se především kořeny a připravuje se extrakt nebo tinktura. Z kozlíku můžete připravit i čaj. Tento čaj má relaxační účinek, uvolňuje křeče a dokonce eliminuje strach.

Víno z kozlíku lékařského

Suroviny:
kořeny kozlíku lékařského
jeden bio-pomeranč
jedna lahev dobrého bílého vína

Příprava:
Kořeny očistěte a rozmixujte. Pak naplňte uzavíratelnou láhev jedním litrem vody. Přidejte strouhanou pomerančovou kůru (nebo citronovou) a bílé víno. Nyní můžete nechat odstát 2 týdny. Pak víno scedíte.
Jedna sklenička před spaním udělá divy!