Taraxacum officinale

Smetánka lékařská - Taraxacum officinale

Čeleď: hvězdnicovité (Asteraceae)
Lidové názvy: pampeliška, pamprlice, hadí mlíčí, husí kap, lví zub, mlíčňák
Krátký popis: výška až 30 cm
Květy: samostatné okvětní lístky, 2.5 - 5 cm široké kalíšky se zlatožlutými kvítky, květenství kulovité až do velikosti cca 5 cm
Listy: listy v přízemní růžici jsou laločnaté až zubaté a holé
Kořeny: jedná se o kůlový (hlavní) kořen, který sahá téměř jeden metr hluboko do země
Místo výskytu: louky, pastviny, trsy plevele na cestách, na polích, trávníky v parku, na měkkých půdách bohatých na živiny, většinou hlubokých
Období sběru: kořeny v březnu a poté opět od září do října, listy od května do září, květy od dubna do května
Použití: Smetánka lékařská obsahuje mnoho hořkých látek, vitamíny A, B, C, D, E a minerální látky, např. draslík, vápník, železo, zinek a hořčík. Použití této rostliny je velmi různorodé. Listy můžete použít do jakéhokoliv jarního salátu, nebo z nich uvařit čaj. Tinktura pomáhá při zažívání a stimuluje játra a žlučník. Kromě toho stimuluje ledviny a podporuje tvorbu krve.

Pampelišková voda proti zaníceným očím

Proti zaníceným očím nechte pampelišku nebo její kořen luhovat 36 hodin ve vlažné vodě (macerace). Pak vodu z pampelišky přeceďte a několikrát denně vlažnou tekutinou oči vyplachujte.

Pampeliškový med

Suroviny:
600 g pampeliškových květů (pouze žluté květy)
3 litry vody
3 citrony
3 kg cukru (organického)

Příprava:
Sbírejte čerstvé hlavičky pampelišek a nejlépe za slunného suchého dne a mimo rušné cesty nebo mimo pole ošetřená postřikem. Nyní očistěte květy od veškerých zelených částí. Žluté lístky omyjte a přiveďte k varu 3 litry vody. Přidejte šťávu z 3 citronů. Vařte asi 30 minut a pak sceďte. Do vývaru přidejte cukr a vařte dalších 45 minut. Znovu promíchejte a posbírejte pěnu. Pak vařte asi 1 hodinu na malém plamenu a pak vařte mírně další hodinu nebo nechte stát na malé plotně. Čím více redukujete, tím hustší pampeliškový med bude. Horký pampeliškový med naplňte do pečlivě vymytých sklenic se šroubovacím víčkem. Při ochlazování med tuhne.