1.2

Rostliny jako potrava a léčiva

Obecně platí, že lidské tělo je mnohem lépe přizpůsobeno léčbě bylinnými přípravky než izolovanými chemickými léky. Vývoj člověka probíhal v symbióze s rostlinami stovky tisíc let a důsledkem toho je naše trávicí ústrojí a fyziologie jako celek uzpůsobeno k trávení a využívání rostlinné potravy, která má často léčivou hodnotu a zároveň poskytuje výživu.

Bylinné lékařství přichází na řadu, když jsou smazány rozdíly mezi potravinami a léky. Například citron zlepšuje odolnost vůči infekci, oves podporuje rekonvalescenci, cibule odstraňuje bronchiální infekce. Znamená to, že citrony, oves a cibule jsou potraviny a zároveň léky.

Proto snězení misky ovesné kaše zvyšuje naši vytrvalost, napomáhá dobré funkci nervového systému, zajišťuje dobrou zásobu vitamínů B a udržuje dobrou funkci střev.