Symphytum officinale

Kostival lékařský - Symphytum officinale


Čeleď: brutnákovité (Boraginaceae)
Lidové názvy: kostival lékařský, černý kořen, kostihoj
Krátký popis: výška 30 - 100 cm
Květy: květy žlutavě bílé, nachové nebo červenavě-fialové, květy svěšené 1- 2 cm dlouhé
Listy: lepkavé, chlupaté listy střídavě umístěné na lodyze
Kořeny: oddenek
Místo výskytu: břehy, krajnice, mokré louky, příkopy, lužní lesy, na vlhkých až mokrých půdách bohatých na živiny a zásady. Vyskytuje se zejména v nižších polohách
Období sběru: Kořen kostivalu lékařského je nejlépe sbírat od února do března. Listy lze sbírat celoročně, ale čím později, tím jsou listy méně poničené.
Použití: Z kořenů lze připravovat dobrou tinkturu. Pro výrobu tinktury očistěte části kořenů, nakrájejte je na malé kousky a dejte do sklenice se šroubovacím víčkem. Pak kořeny zalijte alespoň 40% alkoholem a nechte čtyři až šest týdnů odstát. Nyní můžete tinkturu přecedit a použít na zábaly nebo k výrobě mastí.
Listy lze také sbírat a používat pro přípravu „přírodních“ receptů.

Pozor: Neměli byste však listy vnitřně užívat příliš často. Kostival lékařský obsahuje pyrrolizidinové alkaloidy, které mohou poškodit játra. Při vnějším užívání nebezpečí poškození jater nehrozí. Tinktury a kostivalové masti se však nemají používat po dobu delší než šest týdnů.

Kořen kostivalu lékařského má mnoho pozitivních účinků na muskuloskeletální soustavu a pomáhá při úrazech. Je prokázáno, že aktivní látky kostivalu lékařského zabraňují zánětu tkání při tvorbě podlitin, modřin, vyvrtnutí a dokonce i při zlomeninách kostí.
Mezi látky obsažené v kostivalu lékařském patří allantoin, kyselina rosmarinová a slizové látky.