Allium ursinum

Česnek medvědí - Allium ursinum


Čeleď: amarylkovité (Amaryllidaceae)
Lidové názvy: divoký česnek, lesní česnek
Krátký popis: 20 - 50 cm vysoké stonky bez listů
Květy: 2 cm široké, rozprostřené do tvaru hvězdy
Listy: obvykle dva řapíkaté listy se silnou vůní pórku/česneku
Kořeny: cibulovitý kořen
Místo výskytu: humidní listnaté lesy s bylinným podrostem, lužní lesy, na půdách bohatých na humus, převážně ve stinných místech, často tvoří rozsáhlé porosty
Období sběru: Jakmile se objeví listy (březen - duben), můžete je sbírat a zpracovávat. Později můžete sbírat pupeny a zpracovat je do pomazánek. Listy můžete samozřejmě zpracovávat i později, ale důležité ingredience již nejsou tak hojné.

Pozor: Existuje nebezpečí záměny s ocúnem jesenním - Colchicum autumnale!!!
Listy této rostliny jsou tmavší, pevnější, větší a obvykle rostoucí ve trojicích od základny a obepínající přízemní tobolku.
Mimo to existuje pravděpodobnost záměny s konvalinkou! Listy konvalinky vyrůstají na stonku a obepínají jej. Obě rostliny jsou prudce jedovaté!
Kdo se obává záměny, měl by sbírat pouze pupeny česneku medvědího.

Použití: Česnek medvědí je velmi vhodný pro jarní kúru. Česnek medvědí obsahuje hodně vitaminu C, B1, B2 i železa, manganu a hořčíku. Stimuluje metabolismus a funkci střev. Ocet z česneku medvědího pročišťuje krev. K jeho výrobě nakrájejte hrst listů nebo cibulí do cca 1 litru jablečného octa a nechte 3 týdny louhovat. Pro pročištění krve přidávejte po dobu 6 týdnů jednu polévkovou lžíci octa z česneku medvědího do půlky šálku teplé vody a vypijte přibližně 20 minut před snídaní. Česnek medvědí má obdobné účinky jako česnek na nechutenství, vysoký krevní tlak a arteriosklerózu, nakrájené listy jsou vhodné do tvarohů a jako pesto.

Pesto z česneku medvědího

Suroviny:
500 g česneku medvědího
80 g strouhaného parmezánu
80 g piniových oříšků, opražených, strouhaných
250 ml olivového oleje
sůl
pepř

Příprava:
Česnek medvědí umyjte a vysušte. S ostatními přísadami najemno nasekejte v kuchyňském robotu a dochuťte solí a pepřem. Naplňte do čistých a velmi horkou vodou vypláchnutých sklenic se šroubovacím víčkem a skladujte v lednici. Pokud je pesto dobře vychlazené, lze jej v lednici skladovat až rok, protože česnek medvědí je antiseptický. Obměny: místo piniových ořechů můžete k opražení a osolení použít kešú nebo makadamiové ořechy. Pak je třeba snížit dávku soli k dochucení pesta. Pesto použijte do omáček, na těstoviny, do salátů a pro přípravu grilovaných pokrmů.