Galium mollugo
Svízel povázka - Galium mollugo
Čeleď: mořenovité (Latin Rubiaceae)
Lidové názvy: lepůvka
Krátký popis: výška 25 - 100 cm, lodyhy poléhavé až vystoupavé, rozvětvené, holé, čtyřhranné
Květy: šťavnatý, květ úzký ve tvaru pyramidy, koruna s 4 plochými hrotitými cípy
Listy: podlouhle kopinaté, hrubé až kožovité, špičaté
Kořeny: Kořeny svízele byly dříve používány k výrobě červeného barviva na barvení látek, obdobně jako kořeny narcisu. Rostlina obsahuje enzym Lab, který se vyskytuje také v žaludku skotu a používá se při výrobě sýra.
Místo výskytu: louky, les a křoviny, půdy bohaté na živiny
Období sběru: od května do září
Použití:
Kořeny svízele byly dříve používány k výrobě červeného barviva na barvení látek, obdobně jako kořeny narcisu. Rostlina obsahuje enzym Lab, který se vyskytuje také v žaludku skotu a používá se při výrobě sýra. Rostlina je jedlá. Mladé výhonky a květy lze použít do salátů, zeleniny, rosolů, nápojů a dezertů.
Přísady, jako je křemík, taniny, favonoidy, kyselina citronová a několik esenciálních olejů pročišťují uzliny a krev. I environmentální toxiny jsou vylučovány z těla díky této rostlině.
Můžete z ní připravit čaj nebo ji konzumovat čerstvou.
Tato rostlina aktivuje ledviny a podporuje imunitní systém.
Rychlá tvarohová pomazánka se svízelem povázkou
Suroviny:
250 gramů tvarohu
100 gramů svízele
2 polévkové lžíce zakysané smetany
česnek, sůl
Příprava:
Všechny suroviny nasekáme v kuchyňském robotu a zamícháme.