2.1.4

ROZMANITOST VAŠICH ROSTLIN

Pokud máte jen několik druhů rostlin, máte větší šanci přilákat škůdce, kteří tyto rostliny milují. Více druhů rostlin nejenže zajišťuje více potravin a stanovišť pro hmyz (a většina hmyzu není rostlinnými škůdci), vytváří také zdravější prostředí pro vaše rostliny jinými způsoby, které nejsou v tomto článku obsaženy. Není potřeba udržovat na zahradě trvalé a jednoleté rostliny zvlášť. Ve skutečnosti jejich vysazování dohromady vytváří méně kořenové konkurence o živiny a vodu, protože trvalky mají téměř vždy mnohem hlubší kořeny než jednoleté rostliny.

Používejte rostlinné pasti
Jakmile znáte vaše škůdce, můžete také použít jejich oblíbenou potravu proti nim. To funguje nejlépe, pokud jsou již škůdci přítomní (jinak je můžete přilákat). Použijte rostlinu, na kterou se škůdci zvlášť těší (např. dřepčíci nadevše milují brukev) a vysaďte malý trs této potravy poblíž problémových rostlin. Jakmile se škůdci pustí do svého oblíbeného jídla, můžete je vysát vysavačem nebo lokálně postříkat organickým pesticidem, jako je neemový olej nebo mýdlový roztok.

Vysazujte doprovodné rostliny
Vysazování zeleniny společně s bylinami nebo květinami je skvělý způsob, jak mít zdravou zahradu!

Měsíčky, řeřichy, muškáty, jiřiny, chryzantémy nebo aromatické rostliny, jako např. levandule, saturejka nebo česnek, vytvářejí skvělé rostlinné společníky pro semena zeleniny a mohou také vaší zahradě nabídnout různé výhody, nejen odrazovat škůdce a tak mít nádhernou zeleninu, ale také mít zahradu zdobenou pěknými květinami.

Existují některé rostliny, které se škůdcům prostě nelíbí. Ředkvičky odrazují škůdce okurek, brouka, brutnák odpuzuje larvy lišaje můry zelné, cibule a česnek mají silnou vůni a lze je vysadit po celé zahradě. Některé rostliny mohou být vysazovány jako past na škůdce. Slunečnice zaneprázdní mšice, hyacinty budou mít stejnou funkci u brouků žijících na listech. Některé rostliny přilákají do vaší zahrady prospěšné brouky. Heřmánek a pohanka přitahují včely a berušky. A hádejte, co chtějí berušky jíst .... mšice. Takže promíchejte záhony, nemusíte mít plodiny vysazené v pěkných úhledných řádcích, abyste měli úspěch.

Povzbuzování přítomnosti slunéček sedmitečných na zahradě pomáhá regulaci mšic.

Zkušení pěstitelé zeleniny často používají výše uvedené květiny a bylinky jako šalvěj, rozmarýn, bazalka a křen působí jako přírodní odpuzovač hmyzu na zahradě. Brutnák a meduňku lze také využít k přilákání včel na zahradu, aby pomohly s opylováním rostlin.

Zjistěte, které rostliny dobře rostou společně a které kombinaci rostlin se vyhnout, abyste dosáhli ve svém zahradničení nejlepších výsledků.

Postupujte podle tradičních způsobů pěstování zeleniny společným osazováním vaší zahrady.

Vybírejte odrůdy, které škůdce přirozeně odpuzují

Pokud máte potíže s révovou černí, vybírejte různé druhy dýní, které mají tenčí nebo tvrdší stonek; tykev velkoplodá, zelená pruhovaná tykev, tykev velkoplodá a tykev turek jsou poněkud odolnější vůči révové černi. Chcete-li odradit hlísty v kukuřici, vybírejte odrůdy, které tvoří těsný klas, např. „Country Gentlemen“ a „Victory Golden“. Nemluvíme o geneticky upravených semenech, jen o odrůdách, které přirozeně znesnadňují napadení škůdci.